Online meeting via ZOOM op maandag 14 juni om 20u & Wat hebben we geleerd.

Online meeting voor onze leerlingen en klanten.

Als u leerling en/of klant bent en u wilt meevolgen gelieve een mail te sturen naar: ginkgo1@telenet.be we sturen dan maandagavond tussen 19u en 19u30 de link door. Gelieve uw deelname te bevestigen ten laatste vrijdagavond.

We geven voorrang aan de leerlingen / klanten die wij recentst gezien hebben hier als klant en/of met bomen in opvolging.

Wat hebben we geleerd.

Net zoals in SOS Piet, krijg ik weleens de vraag “En wat hebben we vandaag geleerd”? Inmiddels is het me duidelijk geworden waarom sommige mensen een notitieboekje bijhebben als ze op check -up komen of een meeting bijwonen. Simpelweg omdat je veel leert door te observeren en te luisteren. En dat is dan ook steevast het antwoord op de vraag “wat hebben we vandaag  geleerd”. In vogelvlucht een terugblik op afgelopen maanden.

Afgelopen winter heb ik veel gezeefd, indertijd begreep ik niet waarom dit nodig was, inmiddels is het duidelijk geworden. Als je correct wilt verpotten moet je over de juiste substraten beschikken, uitgezeefd op correcte korrelgrootte, juiste verhoudingen, etc.  Van wortels losmaken, uitkuisen, terugsnoeien,… voor elk aspect werden er me details meegegeven. De eerste die ik opschreef in m’n notitieboekje was om fixatiedraad niet met de losse pols af te meten, maar wel voor te plooien. Op die manier voorkom je dat de boom na verpotting vooralsnog los zit.

Een volgende grote stap was dan bedraden, de één wat makkelijker dan de andere. De ene iets uitgebreider dan de volgende. Wat ik hieruit meeneem is dat niet elke boom dezelfde bedrading nodig heeft, de keuze van de juiste draaddikte, de juiste hoek,… daar moet je ook rekening mee houden. In latere fase en dan nu vooral bij het ontdraden zie ik steeds meer de correcte manier van overgang tussen draaddikte en connecties. Zoals ik onlangs te horen kreeg van iemand, “alles heeft een reden” en dat merk ik ook!

Net zoals mijn mede collega’s kreeg ik dit voorjaar een taak toegewezen. De opvolging van een bos, niet evident want ik had dat nooit eerder gedaan. Noch de snoei van een bos, noch de snoei van die soort (Zelkova) was me gekend. Danny deed het voor, gepaard met de nodige uitleg en nadien was het aan mij. Inmiddels zijn er meerdere bomen de revue gepasseerd en wordt het iets vertrouwder. Om het in de woorden van mijn mede collega te formuleren, “het is al doende dat we het l -eren”. 

Ook wat betreft de accenten, ik had het genoegen aan een workshop te kunnen meedoen. Hier ging een heel nieuwe wereld open voor me. Ik herinner me dat ik in het begin een accent vasthield, niet wetende dat ook dit een deel is van een groter geheel. Als je accenten maakt, dan zorg je ervoor dat accent en boom een verhaal vertellen. Verwijzend naar het seizoen waarin de boom zich bevindt, de plaats, oorsprong, etc. Het combineren van verschillende soorten in eenzelfde accent is mogelijk, maar hier let je dan ook op voor wat je combineert, zodanig dat het totaalplaatje klopt. 

Naast het tentoonstellen van bomen, kan je dan ook accenten in de nis zetten. Dat op zich is dan weer een heel ander verhaal. Enkele regels die ik opgepikt heb door te luisteren en te kijken: Je plaatst een accent centraal in de nis, het is beter geen andere attributen of andere accenten erbij te zetten. Je zorgt ervoor dat een accent steeds op iets rust, bij voorkeur een yita, keramiek, steen, etc. Een scroll kan je gebruiken, maar dan zorg je ervoor dat deze afgestemd is op de accent.

Deze afstemming bestaat onder andere uit de positionering van de scroll. Niet links of rechts in de nis, eerder centraal ter hoogte van je accentplant. De hoogte ten opzichte van je accentplant moet ook kloppen, niet te laag, niet te hoog, simpelweg op de perfecte hoogte. Een ander aandachtspunt is het seizoen: zorg ervoor dat verwijzingen naar seizoenen overeenstemmen met je plant. Zo combineer je beter geen scroll van prille lentebloesems met een accent die volop ontwikkeld is en in bloei staat in juni.

Maar vergeet dan weer niet het KISS -principe.Keep it simple and stupid, want soms is dat het beste!

Vooraleer je start met het tentoonstellen van je accent, zorg ervoor dat deze er netjes uitziet. Deze regel geldt dan ook weer voor je bomen. We zorgen er beter voor dat de nis proper is, dat de pot opgekuist is, ondergrond gladgestreken, verwijderen van onkruid, etc. anders hoor je het wel wanneer het besproken wordt.

Op zich allemaal logisch maar het is een kunst om het ook effectief in praktijk om te zetten en met de regels te spelen. 

Zo zie je maar, we hebben inmiddels veel geleerd,

bedankt Danny en Ingrid!

2 gedachten over “Online meeting via ZOOM op maandag 14 juni om 20u & Wat hebben we geleerd.”

 1. Dag Danny, Ingrid,

  Ik kan maandagavond jammer genoeg niet deelnemen aan de online meeting. Ik moet maandagavond werken in de late.

  Met vriendelijke groeten.

  Filip Clemmens

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s