Bomen upgraden….

Acer, Quercus, Callicarpa, Satsuki: wat moet gebeuren?  moet ik ervoor op check-up komen?

Acer

Quercus

Satsuki Azalea.

“Bij de Acer, Quercus, Callicarpa en Azalea satsuki is er heel wat werk te doen voor het ogenblik. Ziet er ook allemaal vrij dringend uit want de mogelijke Upgrade werkzaamheden die we nu zouden kunnen uitvoeren zijn tijdslimiet gebonden. Je bomen upgraden naar een hoger niveau dit kunnen we enkel door gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheden door de boom en is arbeidsintensiever en duurt veel langer dan gewone onderhoud. Dus ofwel doe ik één boom grondig per check up in snel tempo, voor mijn eigen bomen doe ik daar een volledige namiddag rustig over, en zo kan ik per boom deze telkens veel mooier maken, dus naar hoger niveau brengen. Aan een snel tempo gefocust doorwerken kan ik ook geen uren na elkaar volhouden, indien nodig kan ik dat met één boom maar niet met 2 na elkaar en niet als het niet moet. Ik kan dat ook voortonen en de bomen gedeeltelijk doen dan kan ik er misschien 2 per check up doen. Uit ervaring over de jaren heen weet ik dat het aanleren van dergelijke technieken wel kan maar net zoals alles bij bonsai dat op hoger niveau zich afspeelt zal ik het, bescheiden gezegd, altijd veel mooier doen terwijl je zelf dit nog moet oefenen en pas inzicht erin krijgt na vele jaren veel te doen. Je kan jezelf de vraag stellen, blijven je bomen je proef exemplaren om op te oefenen of ga je proberen het beste er nu uit te halen wat er in zit. Dus je brengt alles mee naar de eerste check up en daar starten we op wat we kunnen en bespreken het mogelijke vervolg. Ik wil / kan nog volgende week iets extra inplannen om dit te doen, maar dat is nu de limiet in periode waarop dit soort upgrade werkzaamheden nog kan gebeuren.”

“Bedankt voor je antwoord.  Helaas lukt het niet om volgende week te komen. Zou ik eventueel mijn bomen mogen brengen in de week van 5 juli en dat Danny dan op zijn gepast tijdstip er een uitpikt?”

“Momenteel nog veel werk op mijn eigen bomen is voor mij ook meer dan een volledige dag werk om dat op een rustige manier te doen en week 5 juli wordt al té laat om deze werkzaamheden succesvol te doen. Zullen ons beperken tot de noodzakelijke onderhoud. Bvb knip van de Eik de bladeren midden door in V vorm behalve eventuele hele kleine blaadjes. Beperk je bij de Acer buergerianum op snoei met winst op 1 à 2 blaadjes. Azalea bloemen weg , nieuwe groei op 2 scheuten brengen. Callicarpa blaadjes midden door knippen zo klein mogelijk en herbedraden en doorvormen.

“Als je wilt doen we de upgrade volgend jaar, maar plan dat goed in, op tijd foto’s, de periode kan schommelen afhankelijk van de weersomstandigheden. Als we dit té laat doen riskeren we een negatieve reactie en kunnen we takken verliezen en té vroeg heeft ook geen zin. Meestal schommelt het tussen mei – juni – soms nog begin juli.”

Nogmaals aan iedereen er is een groot verschil tussen het jaarlijkse onderhoud die moet gebeuren en zien als bomen er klaar voor zijn om ze een stap hoger te liften door de snoeitechniek aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s