Vragen.

Goede morgen Danny en Ingrid,

heb net het blog gelezen en nog eens nagedacht over de volgende stappen in mijn Bonsai opvoeding.

Had al beslist om voor mijn heel beperkt budget (max €500) naar meer ontwikkeld te gaan.  Zou het mogelijk zijn om in die prijsklasse ook nog eens te leren hoe een boom naar hoger niveau te brengen?  Ik begrijp dat de ideale periode hiervoor reeds gepasseerd zal zijn, dus kan ik gerust nog een gewoon onderhoudsregime doen voor dit jaar om volgend jaar de juiste stap te zetten.

Ideaal zou ook zijn om dezelfde boom te gebruiken om mijn opstellings kunnen te verbeteren.

Tot volgende week.

P.

“Eerst moet je zo een boom hebben waar het in zit of waar je het kunt in steken mits verschillende rijpingsfases, als die daar dan klaar voor is, als die de nodige rijpingsfases heeft doorgemaakt, moet het de juiste periode zijn en dan kan ik dat gelijk daarnaar toe brengen om dan uiteindelijk met een halve dag tot een dag werk op een resultaat uit te komen. Op 1 check up kan ik soms in versnelt tempo en zeer geconcentreerd dat doen op één boom maar kan dat niet ook nog daarbij aanleren en uitleggen. Als ik zo een boom in versnelt tempo zeer geconcentreerd heb moeten doen zit mijn werkdag er op, ben ik uitgeput en moet geen ander werk meer opstarten.

Bonsai is een groeiproces zowel van mens als boom. Als een leerling de verschillende rijpingsfases van zijn boom onder begeleiding heeft meegemaakt dan op een bepaald moment kan ik zien en zeggen dat zijn / haar boom klaar is voor een upgrade. De bomen, van de post van gisteren op het blog, die daar klaar voor zijn hebben ongeveer gemiddeld 20 jaar opbouw training achter de rug hier op workshops.

Vijfhonderd euro is de prijs van een mogelijk goede startplant of een goed project of pre bonsai. Upgraden zoals bedoelt gisteren in het blog, kan je met bonsai die al eens goed rijp is geweest maar kan je niet met startplanten. Startplanten kan je enkel steeds beter maken (potentieel verbeteren), is dan in feite een upgrade van je startplant.

Maar zal eens rondkijken wat het beste is en al het verst gevorderd  in die prijsklasse. Moet in ieder geval al iets zijn met oude karakter takken en die minimaal twee keer vol gerijpt is. Ik kan kijken naar bomen die hun onderhoud dit jaar hebben gemist. Maar mirakels kan ik niet doen en je moet realistische blijven in je wensen. Een boom die alle rijpingsfases doorlopen heeft, waar dus al jaren opbouwwerk aan is voorafgegaan, en die volgend jaar al klaar is om te upgraden en die dit najaar op een tentoonstelling kan zal heel moeilijk zijn voor die prijs. Om in die categorie te belanden heb je een budget nodig van minimum een 950€ en dan zit je met een type boom in zijn eerste verrijpingsfase. Maar zoals gezegd zal ik eens rondkijken wat het verste gevorderd  is in die prijsklasse.

Mvg Danny

Enkele voorbeelden van bomen van rond ongeveer 500€ die dicht bij hun eerste rijping komen.

Acer 495€.

Deze staat als Deshojo, maar zal eerder Seigen zijn.

Acer buergerianum 495€.

Eleagnus sho hin 325€.

Ginkgo biloba 475€.

Punica 495€.

Rhododendron 590€.

Olea 685€

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s