Hardhout compositie.

Hier een voorbeeld van hardhout accenten. Deze compositie is op verschillende seizoenen gebaseerd. Het hoogtepunt zal in de herfst zijn, maar ook de lente zal bij deze een heel mooi samenspel van natuurlijke vergroeiing weergeven. Er is hier gewerkt met een oude houtstronk en we creëren de samenstelling met hetzelfde principe als bij een rots beplanting nl. een wortelvergroeiingskanaal en een afwateringskanaal met elkaar verbonden. Dit wordt aangevuld met een goed aangepaste mengeling. Hier zeker werken met goede kwaliteit sphagnum, keto, akadama en soms puimsteen of / en Kiryu. De houtstronk is tijdelijk en rot weg met de jaren. Soms is dat snel, na 5 à 8 jaar en sommige houtsoorten zoals bvb Juniperus en Taxus bij mijn weten 28 jaar en gaan nog mee. Maar we gaan er vanuit dat ze uiteindelijk wegrotten. Wortels vergroeien graag in rottend vochtig hout en uiteindelijk blijven de gemaakte kanalen en aangevulde wortel kluiten alleen over. Deze worden dan in het verpot seizoen, ongeveer om de 3 jaar, aan de buitenzijden terug aangevuld met een aangepast mengsel. Zo ontstaat een “mochikomi” wortel verbonden en groeiend op verschillend oude wortelkluiten geheel. Met deze opbouw van de kluiten kan er nog met de vorm van de kluiten gespeeld worden en de bedoeling is uiteindelijk dat het één grote “mosbal” wordt met een mooie onregelmatige vorm. Voeding geven kan met vloeibaar of met accentplanten pillen die in de kluiten worden gestopt. Verluchten doen we twee à drie jaarlijks met bamboestokjes en gieten daar een aangepaste mengeling in de holtes. Deze compositie bestaat uit basisstartplanten voor beginners met al een mooi karakter en al enkele jaren in training wat heel belangrijk is voor de totale uitstraling, als het hier met jonge tuinplantjes, die nog geen oudere schors, bewegende iets dikkere stammetjes en karaktertakjes hebben zouden we de uitstraling missen en kunnen we niet hetzelfde resultaat neerzetten.

Zelf onder begeleiding een creatie samenstellen kan tijdens check up.

Praktisch voorbeeld:

Volgende soorten zijn hier gebruikt: Acer variëteit van 8 jaar, Enkianthus van 12 jaar in cascade stijl, Pyracantha met dik stammetje van 12 jaar, oude Pieris van 15 jaar met oude karaktertakken en 2 varen soorten. De totaalprijs van deze planten is 370€. Dit is slechts een voorbeeld we kunnen zowel duurdere als goedkopere samenstellingen maken.

We hebben basismateriaal om de compositie op te maken vanaf 65€ maar ook soms aparte stukken dode houtstronken, natuurstenen, slabs, maanschelpen, rotsen…Heb je thuis zelf een stuk dood hout of mooi stuk steen dan kan dat ook gebruikt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s