Vragen.

Vragen en antwoorden die voor iedereen interessant kunnen zijn.

Dit is een heel slechte standplaats, onder een dak, maar veronderstel dat die enkel is voor de foto en de bomen er niet permanent onder staan.

“Ik heb gezien via het blog dat de mensen die op check-up komen foto’s van de bomen hebben doorgestuurd, om zo al dingen thuis te doen voor de check-up.

Ik zal mijn foto’s door sturen via we transfer zodat ik misschien ook al dingen kan doen of misschien dat er bomen bij zijn die zelfs niet moeten meekomen dan.”

Alle pre bomen die nog kunnen verbeterd worden lever je best bedraad aan indien je voldoende goed en keurig kunt bedraden. Acers ontbladerd voor te bedraden. Is je bedrading nog niet optimaal dan bouwen we op door snoei, wat dan resulteert in een totaal andere vorm. Daarom niet minder of beter maar gewoon anders. Met bomen die niet 100% goed bedraad zijn kan ik niet in de gewenste vorm vormen, vooral het natuurlijke erin leggen kan niet volledig goed. Bij eerste bedradingen kan het nog met minder goede bedrading omdat we dan nog eerst een ruwe lijn geven maar daarna gaat het om de inhoud en iedere hoek aanzet, karakter kan best vloeiend en mooi zijn.”

“Ik twijfel of het verstandig is om mijn juniperus sabina te bedraden.

Ik heb de levenslijn opgezocht en de dode schors opgekuist.

Zoals je kan zien op de foto’s is de levenslijn van de vallende tak nog slechts 0,5cm breed.

Zou het niet verstandig zijn om nog 1 a 2 jaar te wachten met die onderste takken te bedraden?

En wat doe ik dan met de top?  Ook niet bedraden of wel?  Daar valt de ene kant mee, maar is de andere kant ook niet te breed. 

Eigenlijk zou ik liefst geen risico nemen, zou het dus kwaad kunnen als ik tot volgend najaar wacht en dan nog eens evalueer.  Ik zou hem nu wel wat uitplukken zoals ik hem zou bedraden. Laat ik dan alles op lengte en laat ik hem gewoon groeien volgend jaar?”

“Ik zie niets abnormaal aan de sapbaan. Bij juniperus is dat vaak zo dun en inderdaad enkele jaren laten uitgroeien maakt die sapbaan / sapbanen versneld sterker. Als je wilt laten groeien zou ik dan enkel heel licht uitplukken, iets minder als voor een bedrading en de sterkte eindgroei niet inkorten, dus NIET in proportie snoeien. Dit resulteert dan in een boom met een totaal ander potentieel (meestal beter).

Ga je toch in terug snoeien dan krijg je binnengroei maar duurt het veel langer voor de sapbanen gaan aansterken. Bvb 1ste jaar een beetje binnengroei, 2de jaar nog een beetje meer en vanaf dan moet je terug laten goed doorgroeien, dus we praten al snel over 4 tot 5 jaar. Zo bereid ik mijn yamadori en vermoeide bomen ook meestal voor.

Dus meestal kies ik voor optie 2, eerst binnengroei en daarna krachtgroei opbouwen.”

“En als ik kies om dit jaar te laten doen en volgend jaar terug te snoeien of verleng ik het proces dan nog meer?”

“2de jaar heb je meeste resultaat. Dus dan heb je 1 jaar iets gedaan wat niet voldoende resultaat geeft.”

Algemeen voor iedereen:

Zoals ik reeds dikwijls zei iedereen zegt dat ze tijd hebben, maar ik ondervind dat er velen zijn die geen geduld hebben. Ik adviseer voor mensen die geen geduld hebben om te wachten op de gewenste resultaten, dit zijn jaren die je kan kopen….alle stadia van opbouw, alle jaren van werk, wachten, werk ….om een startplant op hoger niveau te brengen…. zijn te koop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: